Понеделник, Февруари 19, 2018
Text Size

16-ти Европски состанок на лицата кои живеат во сиромаштија

На 9 и 10 ноември се одржа 16-тиот Европски состанок на луѓе кои се соочуваат со сиромаштија и социјална исклученост, организрана од  Европската мрежа против сиромаштија (ЕАПН) со поддршка од Европската комисија и Фондот  на ЕАПН  под мотото „ Да се справиме со работната сиромаштија“.

Овој состанок е  единствена можност за луѓе со директно искуство на сиромаштија од 30 различни национални делегации (земји во ЕУ) и 120 учесници, да се обратат и разменат искуства со носителите на одлуки од ЕУ.

МППС по шести пат учествува на оваа конференција како челенка на ЕАПН, со свои делегати и тоа еден национален координатор и три лица со искуство во сиромаштија.

delegati_2017

ЕАПН смета дека развојот на ефективни политики за борба против сиромаштијата во голема мера зависи од поставување на вистински прашања и добивање на вистински одговори. Ова значи вложување во практичен ефективен партиципативен процес кој може да ја искористи експертизата и знаењето на сите клучни актери. Затоа, мислењата и решенијата што доаѓаат директно од луѓе со директно искуство на сиромаштијата се клучни во борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост.

Овогодинешниот состанок беше  со уште поголемо партиципативно учество  од поранешните средби, со методологија на Отворен простор, работни групи предводени од делегати, креативни презентации, размена на искуства од животот ... Ова резултираше со многу богата, инспиративна средба и моќни клучни пораки!

 

 

Четири делегати со директно искуство на сиромаштијата ги споделија своите лични приказни во дијалог со Маријана Тисен, европски комесар за вработување, социјални работи, вештини и мобилност на работната сила. 

Карван Тофик од Шведска објасни дека "бегалците мора да чекаат многу години без никаква активација, тие живеат во екстремна сиромаштија, што создава многу тешки здравствени проблеми".

Кери Мари од Велика Британија тврдеше дека "негувателите и самохраните родители се соочуваат со дополнителни предизвици: сиромаштија, стигма и социјално исклучување!

Сидалија Барига од Португалија изјави дека " Сакам да живеам, а не да преживувам".

Исто така, Габриела Гаидампас од Романија ја сподели својата приказна: "повеќето од граѓаните на нашата држава се борат со сиромаштијата, нашите плати се многу ниски и цените се многу високи. 70% од мојата плата оди на изнајмување и сметки , 30% оди на храна, оставајќи ме со ништо за остатокот од денот ".

Серио Аирес, претседател на ЕАПН, Достоинствената работа и платите мора да бидат услов за да се создаде инклузивно општество.

Како што изјави Мариан Тиссен, европски комесар за вработување, социјални прашања, вештини и мобилност на трудот, рече: "Зборовите се важни, но зборовите не се доволни, ние треба да се осигураме дека Европскиот столб на социјални права е преведен во вистински насоки".

Во четвртокот вечерта,  се одржа акција за видливост, "Тивка изложба" со слики на учесници и слогани поврзани со работата на сиромаштијата. Со оваа акција, се обидовме да пренесеме порака за стоп на работна сиромаштија, кој  е засегнат и што може да се направи?

Методологијата на отворениот простор создаде можност делегатите да разговараат за прашања кои им беа важни, да преземат сопствени  иницијатива и одговорност и да ги развијат своите клучни пораки:

50+: Промовирање на недискриминација во пристапот до вработување

Моќ за промена: проширување на умот преку (задолжително) политичко образование

Социјална заштита: преносливост на социјалните права - Европски број за социјално осигурување

Младите: Оспособување на младите луѓе да се залагаат за своите права преку информации

Бездомништво: соодветна социјална заштита, кориснички пријателски информации, добра поддршка и даватели на социјални услуги, повеќе клиентски ориентирани услуги

Мигранти / бегалци: Борба и казнување на оние кои профитираат од миграцијата

Родова разлика во платите: институционализирање на колективниот договор за плати без оглед на полот

Минимална плата: Реорганизирање на пазарот на трудот, промовирање на раст базиран на квалитетни работни места, минимална плата со достоинство

работна сиромаштија и рурални прашања: инвестирајте во услуги ориентирани кон луѓето

Образование: бесплатно образование за сите.

poraki_pepe

Навистина се надеваме (и апелираме до сите засегнати страни, особено донесувачите на одлуки од национално ниво и на ниво на ЕУ) дека пораките навистина ќе се слушнат. Се надеваме дека Социјалниот самит 2017 ќе биде важен чекор и ќе направи вистинска разлика во борбата против сиромаштијата. Ги повикуваме институциите на ЕУ и националните влади да покажат силна посветеност на Европскиот столб за социјалните права, за да обезбедат вистинско влијание и видлив напредок.

фотографии од состанокот 

Видео 

 

Arhiva-Baner-o

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr