Понеделник, Февруари 19, 2018
Text Size

Повеќедимензионална анализа за сиромаштијата на РМ

Заедно со Федерација на фармери на Република Македонија ја промовиравме „Повеќедимензионална анализа за сиромаштијата на РМ“ направена врз основа на мултидимензионалната алатка развиена од Шведската Интернационална Агенција за соработка (Сида). Опфатени се четири димензии на сиромаштијата:

1. РЕСУРСИ – немање пристап до или контрола врз ресурсите што може да се употребат за одржување на достоинствен животен стандард и подобрување на животот.

2. МОЖНОСТИ и ИЗБОР – можноста да се развијат и/или употребат ресурсите за да се излезе од сиромаштијата.

3. МОЌ И ГЛАС – можноста луѓето информирано да ги изразат своите грижи, потреби и праваи да земат учество во одлучувањето за работи што се од нивен интерес.

4. ЧОВЕКОВА БЕЗБЕДНОСТ – насилството и небезбедноста ја ограничуваат можноста поединците и групите да ги уживаат своите човекови права.

Анализата може да ја прочитате на следниот линк; Повеќедимензионална анализа за сиромаштијата на РМ

Arhiva-Baner-o

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr