Понеделник, Февруари 19, 2018
Text Size

Младинска размена "Што не ни кажуваат"

ye

Група  од седум млади учесници од 15 до 22 јули 2017 од Македонија,  се дел  од партнерскиот  проект "Што не ни кажуваат?" во Струга, Македонија. На проектот има вкупно 35 учесници од Македонија, Латвија, Бугарија, Естонија и Турција . Целта на проектот е да се анализираат медиумските публикации во сите земји учеснички и да ја подобри вештината за критичко размислување на учесниците. За да се постигнат целите, се спроведуваат различни активности, како во национални така и во меѓународни групи ". Во првите  дена учесниците анализираа колку се достапни информациите во различни земји и објективноста на медиумите во земјите-учеснички.

Во овие денови работејќи на темата и со сите активности кои насочени кон анализа на медиумите (тв, печатени медиуми, онлајн медиуми) се дојде до заклучок дека освен Естонските медиуми кои се објективни,  останатите земји се соочуваат со ист проблем со медиумите односно не објективно известување, корупција, непрофесионалност, лажни информации и продолжена рака на владата и мала застапеност на информации кои се засегнати младите.

 


 

Youth exchange "What they don't say us"

A group of seven young Macedonian participants are taking part in the partner project "What they don't say us" in Struga, Macedonia from 15th to 22 of July. The project counts a total of 35 participants coming from Macedonia, Latvia, Estonia, Bulgaria and Turkey. The aim of the project is to analyze media publications in the participant countries and develop critical thinking amongst the participants. In order to achieve the goals, different kind of activities is taken in national as well as international groups. In the first three days the participants analyzed information availability and objectivity in different countries. While analyzing different media outlets (tv, online news, magazines, newspapers etc.) we came to the conclusion that apart from Estonia, the other participant countries are all facing the same problems such as corruption, unprofessional reporting, fake news, government interference and lack of information concerning the youth.

 

The project is supported by the the Erasmus+ programme of the EU

Arhiva-Baner-o

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr